Utrotningshotade djur - Del 1

En djurart kan bli utrotningshotad för att ingen föder upp den och ingen föder upp den för att människan inte tycker sig ha någon nytta av den. Till exempel för att den inte äts. Här följer några exempel på utrotningshotade djur.


Tiger

För cirka hundra år sedan fanns det 100 000 tigrar men idag finns det endast ungefär 3 500 kvar. Fyra av nio underarter är redan helt utrotade.

Det som hotar tigrarnas existens mest är människan. Det är konkurrens om levnadsutrymme och det är självklart människan som vinner. Trots lagar som förbjuder tar människan till med vapen för att bli av med tigrarna. Det beror bland annat på att det är stor efterfrågan på tigerdelar inom traditionell orientalisk medicin.

 

Varg

Under 1830-talet dödade människan i genomsnitt 520 vargar per år i Sverige. Då var Sverige ett bondesamhälle och vargen dödade böndernas tamboskap. Vargen fridlystes först år 1966 då det endast fanns ungefär 10 djur kvar. Vargarna har dock till viss del lyckats återhämta sig, men om den finns kvar om ett par år beror även här på om människan är villig att dela med sig av livsrum och skog.

 

Panda

För länge sedan levde jättepandorna i stora delar av Kina. Idag finns det endast ungefär 1 600 kvar. Även pandorna har försvunnit för att människan förstört deras miljö, men det är inte den största anledningen. Pandor lever på bambu och hotet uppstår när den blommar. När växten spridit sina frön dör den. Det kan ta ett år innan den växer upp igen men upp till tio år för att samma område ger tillräkligt med föda åt en hel pandapopulation igen. När det här händer måste pandorna flytta och det kanske inte verkar vara ett så stort problem, men det är då människorna kommer in i bilden. Det har huggits ner så mycket skog är det svårt att hitta nya områden med tillräkligt mycket bambu.

 

Källa: http://www.wwf.se/, ” 100 sätt att rädda världen” av Johan Tell

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0