Återvinningsprocessen – Glas och Metall

Glas hämtas ofta i lastbilar med tvådelat flak för att förhindra att det sorterade glaset blandas igen. Glaset samlas i ett mellanlager och sedan körs det vidare till Hammar utanför Askersund där all glasåtervinning sker.

Där sorteras glaset först för hand och alla större saker som är felsorterade tas bort, till exempel föremål av plast eller metall. Mindre saker tas sedan bort med hjälp av olika maskiner som metalldetektorer, vakuumsugare och magneter. Det färgade glaset delas upp i grönt och brunt med hjälp av fototeknik.

Glaset krossas och sedan använder man det till nya glasprodukter. Cirka 1/3 av glaset blir glasull (ett isoleringsmaterial) och resten blir till nya glasförpackningar.

 

När det gäller metall så sorterar man först bort felsorterat material. Sedan använder man en magnet för att skilja stålförpackningar från aluminiumförpackningar, då stål är magnetiskt men inte aluminium. De två metallsorterna pressas till stora balar som transporteras till ett smältverk. Det mesta stålet skickas till Smedjebacken i Dalarna där det blir nya förpackningar, stålstänger och detaljer till byggnads- och fordonsindustrin. Aluminium transporteras till bland annat Stena Aluminium. Där blir det aluminiumtackor som sedan blir till nya produkter.



Källa: www.sopor.nu


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0