Knepiga sopor

Vi har gått igenom vilka sopor som ska slängas var och även vad som händer med dem därefter. Men det finns några saker som vi inte nämnt och som inte alls ska sorteras som vad man kanske tror.

 

CD-skivor – Har du lyssnat sönder en skiva, nött ut ett tv-spel eller kanske misslyckats med att bränna ut några låtar? Ja, då är det bara att kasta den nu värdelösa skivan i soporna. CD-skivor sorteras som hushållsavfall, men har du många så lämna då in dem till återvinningscentralen. Samma sak gäller för fodralen.

 

Cigarettändare – När den tom så åker även den i hushållssoporna trots att den består av både plast och metall. Om man av någon anledning vill slänga sin tändare när det fortfarande är vätska kvar i så är det farligt avfall och ska där med lämnas till återvinningscentralen.

 

Diskborste – Som oftast består av plast åker i soppåsen den med.

 

Julgran – Kanske är det redan nu dags att tänka på vad man ska göra med granen när man är klar med den? Den ska sorteras som grovavfall men innan du gör dig av med den så kolla efter en uppsamlingsplats. Det annonseras av din kommun.

 

Kuvert – Vart du ska göra av kuverten som du får pengarna i till jul kan också vara bra att veta. De sorteras faktiskt inte som papper utan som hushållsavfall.

 

Marschall – När marschallerna som står utan för huset på julafton slocknat för gott ska de sorteras som metall.

 

Pass – Nu i vintertid kanske du ska åka utomlands och har skaffat dig ett nytt pass. Men vad ska göras med det förra? Kan vara kul att ha kvar som minne, men när du tröttnat så åker det i soppåsen.

 

Termometer – Termometrar är fyllda med kvicksilver eller andra farliga ämnen och ska sorteras därefter (farligt avfall).

 

Rullator – Vet du inte var du ska göra av din gamla rullator? Lämna tillbaka den till hjälpmedelcentralen, så blir de glada, eller lämna den till återvinningscentralen.

 


Källa
: Mikael Persson, Bodil Sjöström och Per Johnsson , 2007, Klimatsmart, Alfabeta bokförlag AB 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0