Miljögifter – Metaller

Den svenska skogsmarken innehåller tyvärr stora mängder av metaller som klassas som miljögifter, till exempel kvicksilver, bly och kadmium. Utsläppen minskar, men inte tillräckligt mycket för att halten i marken ska göra det.


Just nu så är halten av kvicksilver och bly så hög att det kommer att påverka den mikrobiologiska aktiviteten i marken i stora delar av landet. Man vet inte konsekvenserna av detta ännu. Det är också så mycket kvicksilver i marken att fiskarna i våra insjöar får i sig det. Därför är det farligt att äta insjöfisk för ofta.


Bly, kadmium och kvicksilver är som sagt de största problemen. Men också zink, koppar, krom och nickel utgör ett problem. De sprids främst genom bilkörning.  


För att klara av att sänka utsläppen av metaller så måste en internationell insats göras. Kvicksilver sprids ofta genom luften, och det luftburna kvicksilvret måste minska med 80 % för att Sverige ska nå sitt mål om människor ska kunna äta svensk insjöfisk utan risk för sin hälsa. Både FN och EU jobbar med kvicksilverfrågan.


Källa:  
http://www.naturvardsverket.se/sv/Tillstandet-i-miljon/Miljogifter/Metaller/
http://www.naturvardsverket.se/sv/Tillstandet-i-miljon/Miljogifter/Metaller/Internationella-atgarder-kravs/
Hämtat 27/3-10


Kommentarer
Postat av: Linus & Martin

Hej Miljövänner!Vi ser att du brinner för miljön, det gör vi också! Vi hoppas att du är intresserad av den nystartade tjänsten www.smartklimat.nu som vi nu försöker nå ut med till allmänheten. Här kan användarna göra ett test för att mäta sitt koldioxidavtryckSmartklimat.nu drivs ideellt och är politiskt och religiöst obunden.Hälsningar,Martin och Linus på smartklimat.nu

2010-04-06 @ 20:15:46
URL: http://www.smartklimat.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0