Östersjön - Miljögifter

Fram till år 1960-talet tömde Sverige nästan hela sitt avlopp rakt ut i havet. Industrins blekerier bidrog med ungefär 150 000 ton klorerat material per år. Detta tillsammans med kvicksilver begravdes i havets sediment och mycket av det finns fortfarande kvar. Senare blev användningen av kvicksilver och klor förbjuden, men det löser inte problemen i haven, till exempel i östersjön.

 

Bottentrång är en metod som används för att fånga fisk bland annat i östersjön. Den orsakar tyvärr också stora skador på miljön. Bottenträlen släpas på havsbotten och tar med sig allt levande och förstör bottenmiljön. Den drar även upp miljögifter som legat begravda i bottensedimentet. Dessa kommer åter ut i kretsloppet och orsakar ökad algblomning och tar död på havsbotten. En tredjedel av östersjön har redan drabbats av detta.

 

Det är svårt att göra det som är gjort till ogjort med det finns olika saker man kan göra för att minska utsläppen i östersjön. Övergången till blyfri bensin har resulterat i att blyhalten nu minskar i haven. Förbättrade reningssystem skulle också göra en hel del.

 

Källa:

www.naturvardsverket.se/
www.miljorapporten.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0