Återvinningsprocessen – Pappersförpackningar och Tidningar

Nu vet vi hur man ska sortera olika sopor, men vad händer egentligen med soporna efter att vi har sorterat dem? Hur går återvinningsprocessen till och vilka nya produkter bildas av våra sopor?

Pappersförpackningar
sorteras först på en sorteringsanläggning där man plockar bort felsorterat material. Pappret pressas till balar som väger cirka 500 kg styck och balarna transporteras till ett pappersbruk. Den största delen av Sveriges pappersförpackningar återvinns på Fiskeby Board eller Örebro Kartongbruk.
Kvaliteten kontrolleras med borrprover från slumpvis utvalda balar och sorteringsanläggningen får betalt beroende på hur välsorterat pappret är. Pappersförpackningarna löses upp i en tunna som roterar och då sönderdelas förpackningarna till pappersfibrer. Fibrerna sorteras och man tar bort utslitna pappersfibrer och övrigt material (t.ex plast i mjölkpaketen). Fibrerna blir till kartong som skickas till företag som tillverkar nya förpackningar.


När det gäller tidningar så sorterar man först bort felsorterat material för hand. Pappret skickas till ett pappersbruk. Där tar man bort trycksvärtan, löser upp pappret och gör det till ny pappersmassa. Av pappersmassan gör man nytt papper som används till nya tidningar, men också till hushålls- och toalettpapper.



Källa: www.sopor.nu


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0