Kompost - olika typer

Varmkompost

En varmkompost är isolerad och i vissa delar av den kan det vara upp till 60-70 grader. Skadliga svampar och bakterier dör vid så höga temperaturer. Trots värmen blir ytterkanterna ofta svala och den måste luftas ofta. Nedbrytningsprocessen i en varmkomposts behöver mer syre än en trädgårdskompost men den går också fortare.

Ett problem kan vara att den snabba processen ökar risken för lakvatten. Om den nedgrävd några decimeter och är ventilerad i botten så minskar risken.

 

Trädgårdskompost

Trädgårdskomposten är öppen och används till trädgårdsavfall. Det är förbjudet enligt kommunen att ha hushållsavfall i denna. Nackdelen är att processen avstannar på vintern. Den kan lätt torka eftersom vattnet rinner ner i marken och behöver därför vattnas med vissa mellanrum.

 

Maskkompost

En maskkompost ska placeras där det alltid är ungefär 10 grader. Dyngmasken är den vanligaste i en maskkompost och tack vare den har den här komposttypen högre näringsvärde än de andra. Man säga att ungefär 1000 maskar är en bra start och de fördubblas per månad. De anpassar sitt antal efter yta och blir därför aldrig för många.

I en maskkompost måste avfallet vara finare fördelat för fullständig nedbrytning och den kan gärna vara lite blötare. Tack vare maskarna varvas syre och vatten.

 

Vad ska man nu göra med jorden man får från sin kompost? Om du blandar den med tre delar jord eller torv blir den bra till grönsakslandet, rabatten eller som odlingsjord. Om du istället blandar en del kompostjord och fem delar vanlig jord så passar den bättre till krukväxter, balkonglådor och växthus.

 

Om du inte känner behov av jorden och vill därför inte ha en kompost, så tänk på att du istället kan sälja jorden och känna pengar på din kompost!

 

 

Källa: Lilla kompostboken


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0