kompost - problem

När man hör ordet kompost så tänker nog många på en illaluktande låda på baksidan av huset, alltså något negativt. De som tror så har fel. En kompost är bra på många olika sätt, till exempel kan man lära sig av den (naturens kretslopp) och är dessutom bra för miljön. Om komposten luktar illa så betyder det att något är fel och det är ett av problemen som jag nu kommer ta upp.

 

Till att börja med måste man veta att för att en kompost ska fungera behövs syre, vatten, energi och värme. Det är när det är obalans mellan dessa fyra som problem uppstår. De förstnämnda ska ta upp ungefär en tredjedel av komposten vardera.

 

 Myror i komposten

Om du har fått myror i komposten så betyder det att innehållet är för torrt. Vad du ska göra är att vattna komposten, men gör det försiktigt och lite åt gången. Annars kan komposter istället bli för blöt eller så kan det överflödiga vattnet rinna rakt igenom och ta med sig näringsämnen.

 

Blöt kompost

Om nu komposten blev för blöt antingen för att du vattnade den eller för att förmultningsprocessen har gått för fort (detta sker vid för hög värme) så kan komposten drabbas av syrebrist. Om du har ett lock på komposten – öppna det. Strömaterial, som till exempel sågspån eller finfördelat tidningspapper, hjälper till att suga upp fukten. Innehållet ska kännas ungefär som en urkramad tvättsvamp.

 

Komposten luktar ruttet

Så var vi tillbaka på lukten. Om detta händer så vill du nog gärna stänga komposten för att hålla lukten kvar därinne, men det kommer inte att hjälpa. Det du ska göra är raka motsatsen. Lukten uppstår vid syrebrist och du ska då lufta komposten. Det kan också hjälpa att blanda i lite strömaterial.

 

Komposten luktar ammoniak

Även om detta händer ska du lufta komposten. Det som behövs för att lukten ska försvinna är kolrika material som till exempel torra löv, halm och tidningspapper, men kom ihåg att finriva det.

 

Flugor i komposten

Detta är ett vanligt förekommande problem. Flugor är bland det svåraste att stänga ute men vad som kan vara bra att veta är att de trivs i kväverikt avfall som inte är täckt. Man kan undervika flugorna genom ett lager med jord eller tidningspapper. Det kan fortfarande ta några dagar innan flugorna försvinner.

 

Komposten är för kall

En kompost kan ibland bli för kall eller till och med frysa. För att tina upp den kan man tillfälligt lägga i några flaskor med varmt vatten. För att sedan undervika att det kyls ner igen ska man dagligen lägga i nytt avfall och lufta ordentligt.’

 

Källa: ”Såhär rättas problemen till” (artikel)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0