Vad är kärnkraft?

Kärnkraft fungerar faktiskt på samma sätt som kraftverk som eldas med kol, olja och biogas. Vatten hettas upp och bildar ånga som i sin tur sätter en turbin i rörelse. På turbinaxeln sitter en generator som omvandlar rörelseenergin till elektricitet.

 

Energin som upphettar vattnet kommer från en process som kallas fission (betyder kärnklyvning). Bränslet är uran. Uranet är mycket energirikt och när man klyver uranatomerna så frigörs energin i form av värme som upphettar vattnet.  Man klyver uranatomerna genom att krocka dem med neutroner. Då delar sig atomen och det frigörs energi och nya neutroner som i sin tur kan krocka med fler uranatomer. På så sätt skapas en kedjereaktion.

 

Idag finns det totalt tio kärnkraftreaktorer i Sverige uppdelade i tre kärnkraftverk som ligger i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark. De står för ungefär hälften av landets elproduktion. Sverige har mycket stränga regler för säkerhet på kärnkraftverken. Det radioaktiva avfallet som bildas vid framställning av energi i kärnkraftreaktorer är mycket skadligt för människor och natur. Avfallet utsänder skadlig strålning och måste tas hand om på ett ansvarfullt sätt. I Sverige så isolerar man det långt ner i berggrunden så att det inte ska kunna komma i kontakt med människor, djur och natur.

 

Källa: http://www.vattenfall.se/www/vf_se/vf_se/518304omxva/518334vxrxv/518814vxrxe/518844omxkx/index.jsp hämtat 150210


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0