Östersjön - Syrefria bottnar

Syrebristen på bottnen är ett av Östersjöns allvarligaste problem. Det uppstår som en följd av övergödningen. När dött organiskt material sjunker ner mot bottnarna så ska det finnas nedbrytare där för att ta hand om avfallet. Vid nedbrytningen så krävs det syre och om tillförseln av syrerikt vatten är för dålig så uppstår syrebrist. Då dör de bottenlevande organismerna och nedbrytningen avstannar. Vid övergödning så finns det mycket fler organismer som så småningom dör och syrebristen kommer sprida sig.


Anledningen till att tillförseln av syreriktvatten är dålig kan vara obalans i salthalten. I Östersjöns bräckta vatten (blandning mellan sött och salt vatten) kan saltvattnet och sötvattnet skära sig. Det salta vattnet är tungt och lägger sig längs bottnen medan det sötare, syrerika vattnet ligger ovanpå. Det krävs hjälp av annat som t.ex. vind för att skikten ska blanda sig. I östersjön så blandas skikten mycket dåligt på många håll.


Syrebristen som registrerats de senaste åren har varit de värsta sedan registreringen startade. Mer än hälften av bottenytorna i Egentliga Östersjön och vatten djupare än 80 meter har inte bottenliv över huvud taget. Detta beror till största delen av människans negativa påverkan.


Det finns många förslag på hur man skulle kunna åtgärda problemet t.ex. manuell syretillförsel och manuell omblandning av vattnet. Men det skulle gå åt ofantliga mängder syre och jättemycket pengar. Det finns dessutom negativa effekter av i princip varje förslag än så länge.  Det du som individ kan göra är att använda produkter i hushållet som inte bidrar till övergödningen.


Källa: http://www.havet.nu/dokument/HU20081_syrebrist.pdf hämtat 211209


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0