Utrotningshotade djur - Del 2

Orangutang

Orangutangerna har under de senaste hundra åren minskat med 90%. Idag finns det ungefär 30 000 djur kvar. Orangutangerna är ett av de djur som drabbas mest av klimatförändringen, så mycket att arten riskerar att vara utrotad inom några år tionden. Den globala uppvärmningen ger fler och längre torkperioder och med det ökar antalet skogsbränder. Förutom all den skog som människan huggit ner har därför aporna ännu mindre områden att leva på. Idag återstår endast 25% av den ursprungliga regnskogen.

 

Isbjörn

Som säkert de flesta hört har även isbjörnarna har drabbats hårt av den globala uppvärmningen. Idag finns det nästan 25 000 isbjörnar, med två tredjedelar av dessa riskerar att försvinna om Arktis smälter och enligt experter smälter 9% varje årtionde.

Isbjörnarna är beroende av havsisen och använder den som en flytande plattform för att jaga. Det är också svårare för de som har ungar då de måste simma långa sträckor för att hitta föda. De riskerar både att drunkna av utmattning och svälta ihjäl.

Också föroreningar hotar isbjörnarnas existens. Om isbjörnsmamman får i sig gifterna försvagas hennes immunförsvar och miljögifterna förs vidare till hennes ungar via mjölken.

Säl

Även sälarna drabbas hårt av miljögifter. Vissa kemikalier orsakar förändringar i binjurarna, igenväxning av honornas livmoderhorn, tarmsår och försämrat immunförsvar.

Ett annat problem för både människa och säl är att sälarna ser fiskenäten som ett skafferi och tar därför för sig. På grund av det har sälarna blivigt jagade och antalet minskat. Det händer också att de fastnar i näten och drunknar när de inte kan ta sig upp till ytan och andas.

 

Källa: http://www.wwf.se/, ” 100 sätt att rädda världen” av Johan Tell


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0