Vindkraftverk – påverkan på naturen

Vindkraftverken är ju som du säkert vet en förnybar energikälla och anses därför relativt miljövänlig. De ger heller inga farliga utsläpp.


För att man ska kunna bygga hållbara vinkraftverk så krävs det en förståelse för hur de påverkar omgivningen, människor och djur. Det har gjorts studier på detta.

 

För djur på land så har man inte sett några allvarliga störningar förutom att vissa arter verkar undvika områden med vindkraftverk, t.ex. renar. Samma gäller för fåglar. Men forskarna tror inte att fågelstammarna påverkas i antal och det dör inte nämnvärt fler fåglar i närheten av vindkraftverk än det gör någon annanstans.

 

I marin miljö så har man gjort studier som tyder på att själva byggnaden av vindkraftverken har en negativ påverkan på naturen. Grumligt vatten och farliga ämnen som rörs upp ur bottnen kan bidra till skador på ekosystemet. Man när vindkraftverket sedan är på plats verkar de ha en motsatt effekt. Baserna till kraftverken fungerar som ett slag konstgjort rev som alger, musslor och annat gärna lever på. Dessa organismer fungerar som mat till fiskar vilket gör att också fiskbestånden drar nytta av kraftverken.

 

Läs mer på:

http://www.energimyndigheten.se/sv/Om-oss/Var-verksamhet/Framjande-av-vindkraft1/Vindkraftens-effekt-pa-omgivningen/ hämtat 141209


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0