Återvinningsprocessen – Plast och PET-flaskor

Hårdplast och mjukplast slängs ofta tillsammans. De sorteras senare med hjälp av luft, man blåser och suger bort mjukplasten. Sedan sorteras plasten efter plastsort för att olika plaster har olika kemiska sammansättningar. Ibland sorteras de också efter färg. Efter det så skickas de vidare till företag som gör nya plastprodukter.

Hårda förpackningar blir bland annat till regranulat, en råvara som kan användas till många olika plastprodukter. Mjuka förpackningar från 2/3 av Sveriges kommuner blir till exempel sopsäckar och bärkassar, resten används som bränsle i cementindustrin.

 

Pantade PET-flaskor och burkar skickas till Returpack. Där sorteras och räknas de, sedan packas de i stora balar för att skickas till återvinning. Burkarna skickas till ett smältverk där man värmer bort dryckesrester och tryckfärg. Aluminiumet som burken består av smälts sedan ner och blir till aluminiumplåtar. Plåtarna skickas iväg till företag som gör nya burkar.

PET-flaskor skickas till Cleanaway, som ligger vägg i vägg med returpack. Jättebra att flaskorna inte behöver fraktas så långt, då blir det ju mindre utsläpp! Plasten rengörs och smälts ner till små flingor. Av dem tillverkas preforms, som är provrörsliknande rör, som sedan transporteras till bryggerierna där man blåser upp dem till önskad storlek.



Källor: www.sopor.nu , www.returpack.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0